Ik ben Rikko en voor het derde jaar op rij ben ik een crowdfunding gestart. Omdat ik met speelse - soms confronterende - initiatieven misstanden aankaart, samen met zoveel mogelijk andere mensen. Doe je mee? *


 
Voor het derde jaar op rij verzamel ik 10.000 euro. Daarmee geef je mij de mogelijkheid om komend jaar weer spontane acties, scherpe teksten en verrassende kunst te brengen net als de afgelopen jaren.


 
Ik ben geboren in 1980 in Kampen. Net als mijn vader studeerde ik voor dominee, maar nu heb ik de deur van het instituut achter me dichtgetrokken. Ik wil midden in de samenleving werken. Het vroege christendom was een licht-anarchistische grassroots beweging die in een harde wereld zachte idealen uitleefde en daarmee de samenleving verontrustte en inspireerde. Hoe zou dat vandaag werken? Ik schreef een boek over deze creatieve zoektocht naar constructieve woede en hoopvolle acties; 'De Dominee Leert Vloeken' (Arbeiderspers, 2016).


 
Ik zoek creatieve wegen om misstanden aan te kaarten en wil laten zien dat het anders kan en moet. Ik gebruik speelse - en soms confronterende - initiatieven en werk samen met zoveel mogelijk mensen. Ik doe dit om zelf hoop te houden en hoop te geven aan iedereen die zich weleens verontwaardigd voelt over wat wij, mensen, elkaar soms aandoen.


 
Afgelopen maart belde Matthias uit Arnhem. Hij is daar ook een PopUpKerk gestart, net als ik in Amsterdam. Ze wilden een herdenking organiseren omdat het Westen stil bleef over de ellende in Oost-Ghouta, Syrië. Of we meededen in Amsterdam. Ik zocht contact met het Syrisch Comité. We kwamen tot een datum met symbolische waarde en vroegen meer steden mee te doen. Zo werd er in 7 steden tegelijkertijd een herdenking gehouden op 7 maart, de dag waarop de vreedzame revolutie in Syrie begon. Een dankbare Syriër zei: 'weten jullie dat dit de eerste herdenking is die door Nederlanders is georganiseerd?'


 
Tijdens de rechtszaak die we voerden tegen de staat (We Gaan Ze Halen; een initiatief om de staat te herinneren aan de belofte om duizenden vluchtelingen te reloceren uit Griekenland) kwamen we in aanraking met Sick of Waiting, een Spaanse stichting. Zij organiseerden een Europees protest en wij deden mee. In diverse Europese steden zou een halve brug richting Athene gebouwd worden en tegelijkertijd zou in Athene door vluchtelingen een halve brug richting Europa gebouwd worden. Op de stoep van het Eye Filmmuseum bouwden we een enorme bamboebrug. De NOS deed verslag en het was mooi en treurig. Want die dag bleek dat NL maar 40% van de oorspronkelijke belofte had gerealiseerd en dat ze daarmee het nog 'goed' hadden gedaan in Europa.


 
De Evangelische Omroep aan de lijn. Of we ook een PopUp-Snelwegkerk konden bouwen. Een tijdelijke installatie waarbij je mensen even letterlijk en figuurlijk de kans geeft om uit te voegen en stil te staan. Samen met Narda Beunders bouwden we een koepel, hingen er doeken in en legden een schrijfboek klaar. Het was geen plek voor gelovigen, maar voor iedereen. Wat gebeurde er? Mensen die binnenstapten werden 'zachter'. Ze deelden wijsheden over het leven, hoopten het beste voor iedereen en vertrouwden aan elkaar of aan het boek kwetsbare dingen toe. Het enige wat daar blijkbaar voor nodig is, is bamboe, doek, een idee en een parkeerplaats.


 
Eens in de twee weken schuif ik als theoloog aan bij het Radio 1-programma Dit is de Dag. Ze vragen me om een nieuw licht te laten schijnen op het nieuws van die dag of van die week. Ik probeer vaak een lans te breken voor eerlijke omgang met moslims en moskeeën, met vluchtelingen en houd pleidooien voor tweede kansen. Kortom, ik probeer oude waarden concreet toe te passen in soms controversiële situaties. Presentator Tijs van den Brink noemt me de links-buiten van christelijk Nederland.


 
In dit filmpje zie je hoe ik in het holst van de nacht een VOC-schip beklom om de Nederlandse vlag te vervangen voor onze Pardon?!-vlag.


 
Hier zie je een impressie van onze herdenking vanwege 7 jaar burgeroorlog in Syrië.


 
Bekijk onze snelwegkapel die we bouwden bij een benzinestation langs de snelweg in Amersfoort.


 
Afgelopen dodenherdenking ontstond ophef over het idee om ook stil te staan bij vluchtelingen nu. Vooraf vroeg de NOS wat ik ging doen, niet veel later brak de hel los.


 
'Vrijheid geef je door' was het thema van 4 mei, maar dat betrekken op hen die stierven in de Middellandse Zee was een beetje heftig voor velen. Het ging dan ook niet door.


 
Afgelopen maart belde Matthias uit Arnhem. Hij is daar ook een PopUpKerk gestart, net als ik in Amsterdam. Hij meldde dat ze een herdenking wilden organiseren omdat het Westen stil bleef over de ellende in Oost-Ghouta, Syrie. Of we meededen in Amsterdam. Ik zocht contact met het Syrisch Comité en we kwamen tot een datum met symbolische waarde en vroegen meer steden mee te doen. Zo werd er in 7 steden tegelijkertijd een herdenking gehouden op 7 maart, de dag waarop de vreedzame revolutie in Syrie begon. Een dankbare Syriër zei: 'weten jullie dat dit de eerste herdenking is die door Nederlanders is georganiseerd?'


 
Tijdens de rechtszaak die we voerden tegen de staat (We Gaan Ze Halen, een initiatief om de staat te herinneren aan de belofte om duizenden vluchtelingen te reloceren uit Griekenland) kwamen we in aanraking met Sick of Waiting, een hele toffe Spaanse stichting. Zij organiseerden een Europees protest, waar wij aan meededen. In allerlei Europese steden zou een halve brug richting Athene gebouwd worden en tegelijkertijd zou in Athene door vluchtelingen een halve brug richting europa gebouwd worden. Op de stoep van het altijd genereuze Eye Filmmuseum bouwden we een enorme bamboebrug, de NOS deed verslag. Het was mooi en treurig. Want die dag bleek dat NL maar 40% van de oorspronkelijke belofte had gerealiseerd en dat ze daarmee het nog 'goed' hadden gedaan in Europa.


 
De Evangelische Omroep aan de lijn. Of we ook een PopUp-Snelwegkerk konden bouwen. Een tijdelijke installatie waarbij je mensen even letterlijk en figuurlijk de kans geeft om uit te voegen en stil te staan. Samen met Narda Beunders bouwden we een koepel, hingen er doeken in en legden een schrijfboek klaar. Het was geen plek voor gelovigen, maar voor iedereen. Wat gebeurde er? Mensen die binnenstapten werden 'zachter'. Ze deelden wijsheden over het leven, hoopten het beste voor iedereen en vertrouwden aan elkaar of aan het boek kwetsbare dingen toe. Het enige wat daar blijkbaar voor nodig is, is bamboe, doek, een idee en een parkeerplaats.


 
Eens in de twee weken schuif ik als theoloog aan bij Radio 1, Dit is de Dag. De vraag is steeds om een nieuw licht te laten schijnen op het nieuws van die dag of van die week. Ik probeer vaak een lans te breken voor eerlijke omgang met moslims en moskeeën, met vluchtelingen en houd pleidooien voor tweede kansen. Kortom, ik probeer oude waarden concreet toe te passen in soms controversiële situaties. Presentator Tijs van den Brink noemt me de links-buiten van christelijk Nederland.


 
Kies hier wat je wilt doneren en het bedankje wat ik je er graag bij teruggeef. *

Na verzending kan je meteen betalen via iDeal

 
Wat is je naam?

 
Wil je nog iets zeggen?

Dank voor je donatie van 65 euro. Betaal meteen via onderstaande button.
Betalen via Ideal
Dank voor je donatie van 100 euro. Betaal meteen via onderstaande button.
Betalen via Ideal
Dank voor je donatie van 200 euro. Betaal meteen via onderstaande button.
opnieuw
Dank voor je donatie van 500 euro. Betaal meteen via onderstaande button.
Betalen via Ideal
Dank voor je donatie van 1000 euro. Betaal meteen via onderstaande button.
Betalen via Ideal
Oeps, je hebt al op verzenden gedrukt. Klik hier om terug te gaan.
opnieuw
Dank voor je donatie van 10 euro. Betaal meteen via onderstaande button.
Betaal via Ideal
Dank voor je donatie van 25 euro. Betaal meteen via onderstaande button.
Betalen via Ideal